zachraňte historické panorama Olomouce

zachraňte historické panorama Olomouce, iniciativa Občané proti Šantovka Tower

Památková rada NPÚ Olomouc varuje před mezinárodní ostudou

Památková rada po rozpravě konstatuje (ve shodě se svým předchozím stanoviskem ze dne 3. července 2013), že z důvodu ochrany historických dominant města (panorama) je výstavba další výškové budovy v blízkosti MPR Olomouc naprosto neslučitelná s jejím památkovým statusem a vysokou kulturní hodnotou.
Památková rada vyzývá Statutární město Olomouc k urychlenému přijetí příslušné změny územního plánu města Olomouce s přiměřenou výškovou regulací a také orgány památkové péče k naplňování svých pravomocí k ochraně hodnot MPR Olomouc. Členové rady konstatují, že realizace Šantovka Tower spojená se závažným poškozením siluety druhé nejcennější památkové rezervace v České republice se může stát mezinárodní ostudou české památkové péče i města Olomouce. Znamenala by také prolomení určité zdůvodněné bariéry a stala se precedentem pro „manhatanizaci“ města, které je při své terénní konfiguraci mimořádně citlivé na výšku staveb.
Památková rada plně podporuje Národní památkový ústav v postoji, který dlouhodobě a aktivně zaujímá k záměru výstavby Šantovka Tower.